Brioszki ze słodkim nadzieniem

Pieczenie samodzielnie pieczywa może być całkiem sporą konkurencją dla kupnych wersji, o ile nawet nie wyprzeć ich całkowicie. I nic w tym dziwnego, gdyż własne wypieki bardzo często smakują lepiej. Nie ma pomysłu, co upiec tym razem? Smaczne brioszki z kajmakiem i jabłkiem to sposób, by w przyjemny i słodki sposób rozpocząć weekendowy, leniwy poranek.

Pieczywo proste z Francji

Brioszka jest przykładem pieczywa pochodzącego z Francji, a w ostatnim czasie staje się równie popularna, co znana każdemu bagietka. Brioszki są pieczywem lekkim. Piecze się je z ciasta, które bogate jest w masło i jaja. Słodkie maślane brioszki mają złocistobrązową skórkę i miękką, delikatną ostródkę. Ze względu na formę czy użyte składniki wyróżnia się kilka odmian brioszek.

Przygotowanie ich w domu nie powinno nikomu nastręczyć trudności. Kolejne kroki przypominają bowiem te, które znane są z tworzenia innych ciast. Brioszki nadziewać można według uznania — użycie do nich masy kajmakowej oraz jabłek będzie metodą na włączenie tych owoców do codziennego jadłospisu i nowe wykorzystanie masy, inne niż tylko używanie jej do przekładania warstw.

Należy jednak brać pod uwagę, iż ciasto na brioszki potrzebuje podwójnego lub nawet potrójnego wyrastania. Sprawia to, że nie można cieszyć się nimi od razu, a uzbroić w cierpliwość. Z tego względu najlepiej przygotować je przed lub w weekend, kiedy jest więcej czasu na zasiedzenie się w kuchni. Przygotowane brioszki ze słodkim nadzieniem nie potrzebują dodatku niczego więcej poza ciepłym napojem: kawą lub herbatą. Informacje jak przyrządzić:

Składniki:

Ciasto

  • 8 dag masła
  • 50 mleka
  • 0,5 dag suchych drożdży
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
  • 1 jajko, roztrzepane

Nadzienie

  • 15 dag gotowej masy kajmakowej
  • 3 małe jabłka
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie

Jabłka umyć, wydrążyć, grubo poszatkować.
Masło rozpuścić w mleku, dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, by było ono luźne.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na prostokąt 40×30 centymetrów. Posmarować masą kajmakową, na wierzchu ułożyć jabłka i zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku.
Pokroić na 6-8 równych części.
Tortownicę o średnicy 28 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej bułeczki. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i pozwolić mu osiągnąć temperaturę pokojową, co zajmie 1-1,5 godziny. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami migdałów.
Rano nagrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Wstawić bułeczki i piec 30-40 minut, aż będą rumiane.