Cytrusowa babka z syropem

Niedziela to czas relaksu dla wielu osób, kiedy mogą odpocząć i lenić się bez wyrzutów sumienia. Taki dzień warto uprzyjemnić, decydując się odpowiednio wcześnie na upieczenie czegoś słodkiego i smacznego. Babka cytrusowa z syropem będzie sposobem na lekki i orzeźwiający deser — idealny do filiżanki popołudniowej herbaty.

Cytrusowy wypiek z Włoch

Babka cytrusowa nasączana syropem to włoski wypiek, który przypadnie do gustu również tym, którzy po prostu lubią w ciastach cytrusowego nuty. Wyróżnia ją brak dodanego cukru białego — a to ze sprawą właśnie wspomnianego syropu, który odgrywa tu rolę głównej słodyczy. Jeżeli nie posiada się limoncello, czyli właśnie włoskiego syropu, w jego miejsce wykorzystać można polski likier cytrynowy. Informacje o tym jak przyrządzić:

Przygotowanie takiej babki nie wymaga wielkich zdolności cukierniczych, jednak należy dokładnie podążać za przepisem i uzbroić w cierpliwość, by cieszyć się przyjemnie żółtym i smacznym ciastem. Podane składniki sprawdzą się w przypadku formy o średnicy 24-25 centymetrów.

Składniki:

Babka

  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 50 ml letniej wody
  • 125 g masła — rozpuszczonego i przestudzonego
  • 6 jajek
  • 375 g mąki pszennej

Syrop

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 375 ml limoncello — albo likieru cytrynowego
  • pół laski wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • około 50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie
Babka: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce.
W dużej misie zmiksować jajka, aż będą jasne i gęste.
Wolnym strumieniem wlać do jajek rozpuszczone i przestudzone masło, nie przerywając miksowania.
Wlać rozczyn drożdżowy, zmniejszyć obroty i zacząć dodawać porcjami mąkę — gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmienić ubijaczkę na mieszadło i miksować, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut — aż wyrośnie.
Po tym czasie ponownie zamieszać chwilę ciasto.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto.
Wstawić ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekać, aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
Wtedy włączyć piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piec babkę przez około godzinę — do suchego patyczka.
Po upieczeniu ściąć ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.

Syrop i lukier: W trakcie pieczenia babki przygotować syrop.
Do garnka wsypać cukier, dodać limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
Pomarańcze i cytrynę sparzyć i wyszorować.
Ostrym nożykiem szczelinowym ściąć skórki i dodać je do garnka.
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, przelać do kubka z miarką i dolać tyle wody, aby uzyskać 250 ml — przelać soki do garnka.
Gotować syrop, aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
Upieczoną babkę — jeszcze gorącą — polewać syropem, również przy krawędziach foremki.
Odstawić na noc bez wyciągania z formy — gdy ostygnie, można przykryć ją folią spożywczą.
Następnego dnia lekko podważyć babkę z boków i ostrożnie wyjąć na talerz.
By stworzyć cukier, należy wsypać cukier puder do miseczki i dolewać po trochu śmietanę kremówkę — do momentu, aż lukier będzie płynny.
Polać lukrem babkę i udekorować.