Zdrowe korzenne mini babeczki dla każdego

Wypieki w wersji babeczek sprawdzają się jako zamiennik dla ciast. Można przygotować je z nadzieniem budyniowym, kremem czy z owocami, a w każdej z tych form będą smakować równie dobrze. Jednym ze składników może być także mieszanka korzenna znana z użycia przy pieczeniu piernika. Korzenne mini babeczki są łatwe w przygotowaniu, do tego z chęcią zjedzą je nie tylko dzieci.

Babeczki i aromatyczny zapach

Używanie przyprawy korzennej najbardziej kojarzone jest z pieczeniem piernika na święta Bożego Narodzenia czy też dodaniem ich do kawy w okresie jesienno-zimowym, jednak można sięgać po nią nie tylko w tym czasie. Mieszanka przypraw takich jak anyż, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, imbir nadaje wypiekom niezwykły aromat, który jest nie do pomylenia z żadnym innym.

Przygotowane z przyprawą korzenną babeczki mogą być nie tylko aromatyczne, ale i zdrowe, jeżeli pozostałe składniki będą również produktami wartościowymi dla człowieka. Stworzenie ich, bazując na warzywach i owocach, sprawi, że zaspokoi się jednocześnie ochotę na coś słodkiego, jak też zapewni dawkę witamin i minerałów.

Zdrowie. Pomoc dla zdrowia

Jednak poza zapachem i smakiem przyprawy tworzące mieszankę korzenną wspierają odporność organizmu za sprawą występujących w nich związków. Wykazują działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz antyoksydacyjne. Każda z przypraw w mieszance posiada własne działanie mające wpływ na ludzkie ciało.

Cynamon wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, do tego ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków. Pomaga zwalczyć nudności, poprawia krążenie i likwiduje problemy trawienne. Anyż natomiast pomaga w zwalczaniu schorzeń układu pokarmowego i oddechowego przez swoje właściwości antybakteryjne oraz działanie wykrztuśne.

Gałka muszkatołowa wpływa na redukcję problemów trawiennych, poprawę apetytu. Do tego zmniejsza wzdęcia oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. Goździki, które często używa się do stworzenia grzanego wina czy piwa w okresie jesiennym, pobudzają procesy trawienne, zapobiegają zakażeniom przewodu pokarmowego. Mieszanka o takich właściwościach powinna więc być wykorzystywana częściej niż tylko od święta.

Składniki na 6 porcji:

  • 100 g płatków owsianych
  • 130 g banana
  • 120 g musu z jabłek
  • 1 jajko
  • 70 g marchewki
  • 50 g oleju
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać rozgniecionego banana, mus, jajko i olej, przyprawy, wymieszać. Dodać zmiksowane na mąkę płatki owsiane, sodę, proszek i sok z cytryny. Połączyć łyżką. Nakładać do niedużych foremek, piec 25-30 min w 180 st do suchego patyczka. Ozdobić roztopioną czekolada.