Wypieki w wersji babeczek sprawdzają się jako zamiennik dla ciast. Można przygotować je z nadzieniem budyniowym, kremem czy z owocami, a w każdej z tych form będą smakować równie dobrze. Jednym ze składników może być także mieszanka korzenna znana z użycia przy pieczeniu piernika. Korzenne mini babeczki są łatwe w przygotowaniu, do tego z chęcią zjedzą je nie tylko dzieci.
Babeczki i aromatyczny zapach
Używanie przyprawy korzennej najbardziej kojarzone jest z pieczeniem piernika na święta Bożego Narodzenia czy też dodaniem ich do kawy w okresie jesienno-zimowym , jednak można sięgać po nią nie tylko w tym czasie. Mieszanka przypraw takich jak anyż, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, imbir nadaje wypiekom niezwykły aromat, który jest nie do pomylenia z żadnym innym.
Przygotowane z przyprawą korzenną babeczki mogą być nie tylko aromatyczne, ale i zdrowe, jeżeli pozostałe składniki będą również produktami wartościowymi dla człowieka. Stworzenie ich, bazując na warzywach i owocach, sprawi, że zaspokoi się jednocześnie ochotę na coś słodkiego, jak też zapewni dawkę witamin i minerałów.
Zdrowie. Pomoc dla zdrowia
Jednak poza zapachem i smakiem przyprawy tworzące mieszankę korzenną wspierają odporność organizmu za sprawą występujących w nich związków. Wykazują działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne oraz antyoksydacyjne. Każda z przypraw w mieszance posiada własne działanie mające wpływ na ludzkie ciało.
Cynamon wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, do tego ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków. Pomaga zwalczyć nudności, poprawia krążenie i likwiduje problemy trawienne. Anyż natomiast pomaga w zwalczaniu schorzeń układu pokarmowego i oddechowego przez swoje właściwości antybakteryjne oraz działanie wykrztuśne.
Gałka muszkatołowa wpływa na redukcję problemów trawiennych, poprawę apetytu. Do tego zmniejsza wzdęcia oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. Goździki, które często używa się do stworzenia grzanego wina czy piwa w okresie jesiennym, pobudzają procesy trawienne, zapobiegają zakażeniom przewodu pokarmowego. Mieszanka o takich właściwościach powinna więc być wykorzystywana częściej niż tylko od święta.
Składniki na 6 porcji:
- 100 g płatków owsianych
- 130 g banana
- 120 g musu z jabłek
- 1 jajko
- 70 g marchewki
- 50 g oleju
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Marchew zetrzeć na grubych oczkach, dodać rozgniecionego banana, mus, jajko i olej, przyprawy, wymieszać. Dodać zmiksowane na mąkę płatki owsiane, sodę, proszek i sok z cytryny. Połączyć łyżką. Nakładać do niedużych foremek, piec 25-30 min w 180 st do suchego patyczka. Ozdobić roztopioną czekolada.