Pyszne ciastka z orzechami

Ciasteczka różnego rodzaju to coś, za czym przepadają nie tylko najmłodsi. Zaspokajają one potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a ich wykonywanie może wpłynąć na uspokojenie myśli. Dodanie zdrowych składników może również podbić ich walory, dlatego warto sięgnąć między innymi po orzechy. Kruchutkie ciasteczka orzechowe sprawdzą się idealnie do popołudniowej kawy czy nawet zapakowane jako własnoręcznie przygotowany prezent.

Smak orzechów zaklęty w ciastka

Orzechy włoskie są produktem spożywczym, który ze względu na właściwości warto na stałe wprowadzić do swojej diety. Już ich wygląd kojarzący się z wyglądem mózgu wskazuje, na co ta odmiana orzechów jest dobra — wspomaga działanie tego organu, wpływa korzystnie na zdolność zapamiętywania. Poza tym w orzechach włoskich znaleźć można zdrowe tłuszcze: wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-6 oraz kwas omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, aminokwasy, minerały takie jak potas, fosfor, magnez, cynk, jod i mangan. Informacje o tym jak przyrządzić:

Przygotowane z nimi kruche ciastka nie tylko ładnie wyglądają, ale są także odpowiednio słodkie. Taki wypiek można zapakować do puszki i sprezentować komuś z jakieś okazji lub bez niej.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g łuskanych orzechów włoskich
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka jajek

Przygotowanie

Oczyszczone orzechy włoskie należy zmiksować na mokry piasek.
W szerokiej, wygodnej do wyrabiania misce umieścić dwie szklanki mąki pszennej. Dodać dwa żółtka jajek oraz kostkę masła. Masło warto pokroić sobie w kostkę. Następnie wsypać 60 gramów cukru pudru.
Wszystkie składniki wyrobić dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto wyrabiać kilka minut. Pod koniec rozcierania dodać też zmielone orzechy włoskie. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zamieni się w jednolitą bryłę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę.
Ciasto po wyjęciu z lodówki umieścić na stolnicy lub na czystym blacie. Blat można lekko oprószyć mąką. Odcinać plastry ciasta i dodatkowo wałkować je na grubość około 7 milimetrów.
Przy pomocy okrągłej wykrawaczki o średnicy 6 cm wycinać kształty.
Gotowe do pieczenia ciastka układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować między ciastkami niewielkie odstępy.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 10-15 minut, czyli do zarumienienia ciastek.
Po upieczeniu wyjąć formę z ciastkami i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu ciasteczka orzechowe można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, w puszce na ciastka lub zawinięte w pergamin i torbę spożywczą. Poleżą tak śmiało przynajmniej pięć dni.