Szybki piernik z powidłami

Piernik to wypiek, który stale kojarzony jest z okresem przygotowania się do świąt Bożego Narodzenia. Piernik z powidłami na ostatnią chwilę można przygotować tuż przed Gwiazdką, jak też w ciągu roku, kiedy wpaść mają wcześniej nie zapowiedziani goście, a w domu można znaleźć wszystkie potrzebne do jego przygotowania składniki.

Tak pachną święta

Aromatyczny piernik przekładany powidłami swój zapach zyskuje poprzez użycie przyprawy korzennej – mieszanki łączącej w sobie przyprawy takie jak cynamon, kardamon, anyż goździki, imbir, gałkę muszkatołową, czarny pieprz. Dzięki nim zyskuje także charkterystyczny smak, który sprawia, że wypiek tego rodzaju jest nie do pomylenia z żadnym innym. Jako że po tę przyprawę sięga się najczęściej w grudniu przed świętami, nic dziwnego, że właśnie z Bożym Narodzeniem wielu ludzi kojarzy piernik.

Jednak wypiek ten może być równie dobrze tworzony przez pozostałą część roku. Potrzebne na jego przygotowanie składniki są bowiem stale dostępne na półkach większości sklepów, nie ma też żadnej zasady, by piernik piec tylko i wyłącznie z okazji świąt. Można przygotować go, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, a jednocześnie mającego w sobie gorzkość kakao. Taki piernik z powidłami, w którym nie trzeba go kroić, a powidła stanowią część masy, jest równie smaczny co jego przekładany odpowiednik. Informacje o tym jak przyrządzić:

Wystarczy samo mieszanie

Stworzenie szybkiego piernika nie wymaga od tworzącego wielkich zdolności cukierniczych. Potrzebne produkty wystarczy bowiem wymieszać ze sobą w odpowiednio dużej misce i poddać procesowi pieczenia. Taki piernik można również przyozdobić polewą i udekorować kandyzowanymi owocami, na przykład skórką pomrańczową, dzięki temu będzie tylko smaczny, ale i efektowny. Poniżej podano przepis na taki właśnie szybki piernik z powidłami. Podane składniki sprawdzą się przy formie o wymiarach około 30 × 11 centymetrów.

Składniki:

Piernik

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa

  • 4 łyżki mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • garść skórki pomarańczy do posypania wierzchu

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, termoobieg.
Czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając — do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą polewą zalać wierzch ostygniętego piernika. Całość obsypać skórką pomarańczy.